Pedodontia reprezinta ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea dintilor de lapte.

Fluorizari

Fluorul este cel mai eficient agent disponibil pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare. Fluorul functioneaza in doua moduri:

 • fluorul topic intareste dintii odata ce au erupt actionand pe suprafata exterioara a smaltului dintilor, facand dintii mai rezistenti la carie. Fluorizarea topica se obtine prin utilizarea produselor care contin fluor cum ar fi: pasta de dinti, apa de gura, si geluri. Dentistii, in general, recomanda copiilor o aplicare profesionala de doua ori pe an in timpul controalelor periodice.
 • fluorul sistemic intareste dintii care au erupt, precum si cei care sunt in curs de dezvoltare sub gingii. Fluorizarea sistemica se obtine din alimente. Comprimatele sunt cele mai potrivite pentru copiii incepand de la 6 luni pana in adolescenta.Este foarte important sa se monitorizeze cantitatile de fluor inghitite de un copil, in cazul in care este ingerata o cantitate prea mare de fluor sunt afectati dintii in curs de dezvoltare si apare o afectiune numita fluoroza (pete albe pe dinti)

Fluorul singur nu va preveni cariile! Este important sa se faca periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, sa se foloseasca ata dentara cu regularitate, mancati mese echilibrate, reducerea gustarilor dulci, si vizita la dentist in mod regulat.

Sigilari

Sigilarea este un strat subtire aplicat pe suprafata de mestecat a molarilor, premolarilor si a santurilor adanci (numite gropi si fisuri) de pe dinti. Mai mult de 75% din cariile dentare incep in aceste santuri. Dintii cu aceste conditii sunt greu de curatat si sunt foarte sensibili la carii. O etansare protejeaza dintele prin sigilarea santurilor adanci, creand o suprafata neteda care este mai usor de curatat. Sigilarea dentara poate proteja dintii de carii pentru multi ani, dar trebuie sa fie verificata la controale dentare regulate.

Instructaj de periaj

Un zambet frumos, sanatos, care dureaza o viata intreaga este obiectivul nostru final atunci cand tratam pacientii. Ingrijirea personala de acasa joaca un rol important in realizarea acestui obiectiv.

Periaj dentar

Este necesar ca periajul dintilor sa fie facut de cel putin doua ori pe zi (in special inainte de a merge seara la culcare).

Mai multe informatii

 • Bruxism

  Macinarea (scrasnitul) dintilor si inclestarea maxilarului sunt cele doua caracteristici principale ale acestei conditii, care poate avea loc in timpul zilei sau noptii.

 • Endodontie

  Prin tratamentul endodontic (de canal), pulpa (tesuturile vii din interiorul dintelui), nervii, bacteriile, precum si orice carie sunt eliminate, iar spatiul este umplut cu medicamente si materiale dentare speciale.

 • Profilaxie dentara

  Un examen dentar complet va fi efectuat de catre medicul dentist la vizita initiala, precum si la urmatoarele controale regulate.

 • Tratamente carii

  O obturatie (plomba) din compozit (in culoarea dintelui) este folosita pentru a repara un dinte care este afectat de carii, fisuri sau fracturi. Portiunile cariate sau afectate ale dintelui vor fi eliminate si apoi umplute cu o obturatie din compozit.